"V rámci modernizácie vyberáme nové a vhodné technológie, do ktorých
systematicky investujeme. Vďaka tomu v Pivovare Šariš znižujeme spotrebu
vody či energií, správame sa tiež udržateľne pri nákupe surovín,
plánovaní a doprave aj pri premýšľaní o obaloch a odpadoch," priblížil manažér závodu Pivovar Šariš Grzegorz Komora.
Spotrebou 2,73 hektolitra vody na hektoliter piva pivovar o tri roky
skôr predbehol cieľ spoločnosti, ktorým bolo dostať sa na túto úroveň do
roku 2025. Pri výrobe jedného veľkého piva sa tak spotrebuje približne
1,36 litra vody.
Pivovar tiež maximálne zefektívnil spotrebu energií a zároveň sa
zameriava na postupné nahradzovanie využívaných zdrojov energie za
ekologicky prijateľnejšie.
"V priebehu posledných desať rokov sa Pivovaru Šariš podarilo objem
spotrebovanej tepelnej a elektrickej energie znížiť o takmer 55 percent.
Medzi ďalšie konkrétne kroky patrí rekuperácia. Pivovar sa tiež
intenzívne zameriava na znižovanie tepelných strát budov. Obmenou tiež
prešli svietidlá vo výrobe aj kanceláriách za úsporné LED svietidlá," priblížil Erdöfy.
Pivovaru sa tento rok podarilo dosiahnuť nulové skládkovanie. Po novom
energeticky zhodnocuje aj také druhy odpadov, pre ktoré neexistuje v
blízkom okolí žiadne zariadenie na ich recykláciu, a ktoré predtým
končili na skládke v režime skládkovaných odpadov.
"Na skládky putovalo vlani 0,2 percenta odpadov z jeho výroby, v roku 2023 na ne nezamieri už nič," dodal Erdöfy.